BARDON GARDEN HOUSE

Elevated at its street frontage, this interwar, double-gabled house has been

extended into the north-facing, rear yard. The new living area extends seamlessly

as a platform, without any discernible change in level towards the garden and the

stately fig tree beyond, dissolving the delineation between inside and out.

 

Spatial contrasts co-exist in the building. Light, high-ceilinged, open-plan living is

balanced with intimate seating nooks. A delicate floating roof facilitates movement

of air and light whilst patterned brickwork grounds the building.  Reorganising the

function of rooms in the existing house has resulted in a clear distinction between

the common living areas of the new extension and the more private spaces in the

old part of the house. 

 

The family’s evolving needs have also been carefully considered.

A central breezeway  will later integrate a crafted stairwell, enabling future expansion

to the lower level, accommodating more bedrooms and living space.

 

For news about the project click here.

 

Status: Completed May 2015