ROSALIE PLINTH HOUSE

The original battered but beautiful worker’s cottage is situated in the

vibrant inner city suburb of Rosalie. Since the 2011 floods, building to

this area is subject to tight controls in relation to flood overlay together

with character, small lot and height restrictions.

 

These constraints have driven a unique architectural design. The existing

house has been lifted above flood levels and extended to the rear. A galley kitchen

and integrated  stairs provide a bridge between the old and new and facilitates

an internal north facing courtyard at ground level. The new rear houses the 

living area and parents' retreat above. The pool and lawn areas constitute an

elevated “plinth” that will ground the new extension and create

a desirable indoor/outdoor flow.

 

Status: Completed

Recognised with AIA Brisbane Regional Awards commendation 2017